Sony WH-XB900N  Review: An affordable, bass-heavy alternative to the acclaimed Sony WH-1000XM3

Een betaalbaar, baszwaar alternatief voor de veelgeprezen Sony WH-1000XM3

In wezen bestaande als een brug tussen Sony’s Extra Bass-serie en de veelgeprezen Sony WH-1000XM3, probeert de Sony WH-XB900N iets van waarde te bieden aan tal van soorten gebruikers tegen een lagere prijs dan de exorbitant geprijsde WH-1000XM3. Op papier heeft de Sony WH-XB900N veel te bieden, waaronder extra uitstraling hieronder (een beetje te veel, zoals we later zullen bespreken), ANC, high-end codecs-ondersteuning en meer, allemaal voor een lagere prijs! Klinkt ideaal, niet? Dat zoeken we uit.

Bouw en ontwerp

De constructie van de Sony WH-XB900N doet sterk denken aan de Sony WH-1000XM3, met name de vorm en styling, maar je zult het verschil meer ‘voelen’ dan ‘zien’, aangezien ze veel plakkeriger aanvoelen dan de WH-1000XM3. Als je deze blikjes uit hun doos schuift, zul je eerst merken dat ze zijn gemaakt van lichtgewicht plastic, met een gewicht van 254 gram, en als je ze opzet, zul je merken dat het gewicht gelijkmatig over de hoofdband wordt verdeeld. De grote oorschelpen en de onderkant van de hoofdband zijn voorzien van dik en zacht traagschuim en de algehele pasvorm en het comfortniveau zijn uitstekend. Het traagschuim op de kopjes wordt echter aanzienlijk warm bij langdurig gebruik, zoals blijkt uit onze tests. Dit leidt meestal tot zweetvorming rond de oorschelpen vanwege het ontbreken van uitlaten voor warmteafvoer. Als je echter relatief korte tijd achter elkaar naar muziek luistert, zou je geen enkel ongemak moeten ervaren.

De kleur van het traagschuim is hetzelfde als de rest van de plastic buitenkant, wat de hoofdtelefoon een eenkleurige, strakke uitstraling geeft. Het glanzende Sony-logo in reliëf is aan weerszijden van de hoofdtelefoon geëtst en de textuur wijkt enigszins af van de algehele matte textuur van de hoofdtelefoon. De basopeningen die verborgen liggen onder het deel van de hoofdband dat de oorschelpen kruist, hebben een glanzend zwarte textuur.

De koptelefoon is belachelijk flexibel en staat in onze duurzaamheidstests bijna helemaal recht zonder ook maar een kraak. Ze zijn ook redelijk draagbaar, omdat de oorschelpen 90 graden kunnen draaien en bij de scharnieren kunnen worden opgevouwen om een ​​kleinere voetafdruk te bereiken. Wanneer de hoofdband is verlengd, ziet u een glanzende roestvrijstalen versterkingsband met kunststof aan de onderkant die visueel als een esthetisch contrast dient.

De linker oorschelp heeft een 3,5 mm audio-aansluiting voor de 3,5 mm kabel, wat betekent dat je naar muziek kunt blijven luisteren, zelfs als het sap in deze blikjes op is (wat even duurt, maar daarover later meer). Het beschikt ook over een USB-C-oplaadpoort, een van de microfoons, een NFC-logo en twee fysieke knoppen – een aan / uit-knop en een aanpasbare knop. De aanpasbare knop kan worden toegewezen als een ANC-profielcontroller of om uw favoriete stemassistent (Google Assistant, Siri of Alexa) te activeren. Aan de rechterkant bevat de oorschelp nog een microfoon en het ingebouwde aanraakgevoelige paneel bovenop de oorschelp.

Over het algemeen is de Sony WH-XB900N extreem comfortabel om te dragen, zelfs bij langdurig gebruik, dankzij de grote over-ear cups, de traagschuimvulling en een beproefd ontwerpkenmerk in de WH-1000XM3. Ze hebben een onopvallend en strak ontwerp dat niet echt bedoeld is om de aandacht op zichzelf te vestigen. De hoofdtelefoon wordt geleverd met een stoffen draagtas, die niet zo ideaal is als een harde hoes, een 3,5 mm-kabel en een USB-C-kabel.

Kenmerken

De Sony WH-XB900N biedt gebruikers een overvloed aan functies die aanwezig zijn in de WH-1000XM3 tegen een lagere prijs. Laten we ingaan op de reeks functies en hun effectiviteit. Ten eerste is de hoofdtelefoon uitgerust met ANC (Active Noise Cancellation), maar het kaliber van deze technologie is mijlenver verwijderd van de WH-1000XM3, die veel beter is, ook al hebben ze dezelfde chip die Sony de “HD Noise” heeft genoemd. Processor QN1 annuleren”. Isolatie, wanneer ANC is ingeschakeld, is buitengewoon teleurstellend, vooral in het basbereik, waardoor het ongeschikt is voor woon-werkverkeer. In onze tests konden we de geluiden van het spoor, de wind en het verkeer op de weg zo helder als de dag horen, zelfs met ANC ingeschakeld, wat ronduit afleidend is, vooral als je probeert uit het lokale treinraam te staren. terwijl je naar je favoriete nummers luistert en er peinzend uitziet.

De ANC-prestaties binnenshuis zijn echter aanzienlijk anders, omdat het buitengewoon goed werkt in kantooromgevingen. Het versluiert spraak- en achtergrondgeluiden in dergelijke omgevingen volledig en zorgt voor een werkelijk meeslepende ervaring. Dit suggereert dat ANC het goed doet in het blokkeren van de middentonen en hoge tonen van buitenaf, zoals de stemmen van onze luidruchtige redactie.

De hoofdtelefoon heeft ook een bijbehorende app – Sony | Headphones Connect beschikbaar voor Android- en iOS-gebruikers. De WH-XB900N heeft toegang tot een overvloed aan functies en aanpassingen via de app, waaronder adaptieve geluidsregeling, omgevingsgeluidsregeling, een capabele EQ, geluidspositieregeling en DSEE-modus. Opmerking: om toegang te krijgen tot meer gedetailleerde equalizerbedieningen in de app, moet u terugkeren naar SBC-streaming.

We merkten dat we Adaptive Sound Control nogal wat aan het testen waren, wat een equivalent is van de ‘Moments’ van de Jabra 85H. Adaptive Sound Control detecteert in wezen uw omgeving en acties met behulp van de microfoons en AI-mogelijkheden om een ​​ambient-modus voor u in te stellen. De modi zijn: Blijven, Lopen, Rennen en Vervoer. Het omgevingsgeluid wordt verhoogd in de loopmodus en nog meer verhoogd in de hardloopmodus om ervoor te zorgen dat u waakzaam blijft voor uw omgeving, terwijl het tijdens het transport in volledige ANC gaat en minimaal omgevingsgeluid toelaat tijdens de verblijfsmodus. Met behulp van de app kun je deze instellingen naar wens aanpassen. Persoonlijk heeft de recensent de Verblijfsmodus gewijzigd van het toestaan ​​van minimaal omgevingsgeluid in helemaal geen omgevingsgeluid.

De functie werkt redelijk goed, met het detecteren van verblijf (binnen), lopen en rennen uiterst nauwkeurig. Als het echter om transport ging, had het moeite om te detecteren wanneer we in een trein zaten en bleef het onregelmatig schakelen tussen transport en wandelen, wat extreem frustrerend heel snel is, omdat er een hoorbare ‘piep’ is die je muziek onderbreekt telkens wanneer het van ANC-modus verandert . U kunt Adaptive Sound Control waarschijnlijk beter uitschakelen als u veel reist, vooral met de trein.

Bovendien hebben deze blikjes ook een functie genaamd Quick Attention-modus, wat verreweg onze favoriete functie is op de Sony WH-XB900N-hoofdtelefoon. Het is een eenvoudige functie waarmee je even op je omgeving kunt letten door je handpalm op de rechteroorschelp te plaatsen. Wat het in wezen doet, is omgevingsgeluid doorlaten en het mediavolume tot een minimum beperken zolang u uw hand op het touchpad houdt. Dit is een uiterst nuttige en intuïtieve functie, van het soort waarvan je je afvraagt ​​waarom iedereen dit nog niet heeft geïmplementeerd, aangezien het een toegangspoort is tot snelle gesprekken of zelfs afluisteren…

Over het touchpad gesproken, de aanraakgevoelige bedieningselementen zijn extreem responsief en gebruiksvriendelijk. Een dubbele tik zal muziek pauzeren/afspelen of oproepen beantwoorden, omhoog of omlaag vegen om het volume te regelen en naar links of rechts vegen om respectievelijk over te slaan en naar het vorige nummer te gaan. Eenvoudig en intuïtief, precies zoals we het graag hebben.

Bovendien heeft Sony ondersteuning ingebouwd voor een reeks Bluetooth-codecs zoals SBC, AAC, aptX, aptX HD en LDAC, die audiofielen zullen opwinden. Er is ook NFC voor snel koppelen, waarbij u eenvoudig met uw apparaat tegen de oorschelp van de hoofdtelefoon tikt. Helaas heeft Sony Bluetooth-versie 4.2 geïmplementeerd in plaats van de industriestandaard Bluetooth 5.0, die ook te zien is op hoofdtelefoons die minder kosten dan de WH-XB900N.

Prestatie

Trouw aan de ‘XB’-naam in de modelnaam van de hoofdtelefoon, zijn de Sony WH-XB900N belachelijk baszwaar. Ja, we hebben het over baszware op de niveaus waar Beats-fans misschien worden gedwongen om van schip te veranderen. Sony gebruikt op maat gemaakte elektro-basversterkers die de lage tonen veranderen om een ​​krachtige, diepe en klinkende bas te leveren. In dit geval vonden we de basniveaus echter soms behoorlijk schokkend en onaangenaam.

De geluidskwaliteit van deze hoofdtelefoon met dynamische drivers van 40 mm leunt zwaar op een warme geluidssignatuur en de middentonen en zang zijn hierdoor effectief verzonken. Terwijl basliefhebbers kunnen genieten van de daadwerkelijke fysieke dreunen die deze hoofdtelefoon produceert, vooral bij hogere volumes, kan de audiofiel of zelfs de casual luisteraar dit dreunende profiel een beetje te modderig vinden.

De bas is sterk overbelicht, wat een overdaad aan dreun en dreun met zich meebrengt in bijna elk muziekgenre, zelfs degenen die niet bedoeld zijn om het te bevatten. Dit wordt duidelijk aangegeven in tracks als: Een ander bijt in het stof door Koningin en Mark Ronson en Uptown Funk van Bruno Mars. De fijne details in een overvloed aan niet-basinstrumenten zijn naar de achtergrond verbannen waardoor het erg eendimensionaal wordt, wat niet geweldig is.

Wat betreft de mid-range prestaties, het is behoorlijk behoorlijk en zelfs redelijk gebalanceerd, maar zoals hierboven vermeld, worden mid-range instrumenten en mannelijke vocalen uitgedund vanwege de overmatige bas. De hoge tonen zijn niet erg prettig en de respons is vrij ongelijk in dit frequentiebereik. U kunt hiervan getuige zijn in Serotonie door Zeer verdacht, vooral op de 2.38 mark. De hoge tonen hebben de neiging om soms schril te worden, en over het algemeen ontbreekt het de hoofdtelefoon gewoon aan detail en helderheid in dit bereik, wat erg teleurstellend is, aangezien de WH-1000XM3 een van de best klinkende hoofdtelefoons is, zo niet de beste, in het segment van draadloze hoofdtelefoons.

Het geluidsbeeld is ongeveer net zo fatsoenlijk als je zou verwachten van een draadloze hoofdtelefoon, niets te groots hier. Bij het testen van geluidslekkage, vonden we het behoorlijk, met ongeveer 45dB aan lekkage geregistreerd, wat niet slecht is.

Over het algemeen zijn deze hoofdtelefoons puur voor bas-heads als het gaat om audioprestaties en genres zoals EDM, pop en hiphop. Als je veel naar rock en metal luistert, laat deze dan achterwege en overweeg de Jabra 85H of investeer wat meer en koop de Bose QC 35 II of Sony WH-1000XM3.

Wat betreft de levensduur van de batterij, zijn deze hoofdtelefoons van het type waarmee ze een keer kunnen worden opgeladen en vergeten. Het bedrijf heeft de batterij beoordeeld op 30 uur met ANC aan en 38 uur zonder. Er is ook een snellaadfunctie waarmee je een uur kunt luisteren na slechts 10 minuten opladen, wat netjes is. In onze tests ging de batterij van deze blikjes 29 uur mee, waarbij ANC ongeveer tweederde van die tijd was ingeschakeld, wat nog steeds buitengewoon goed is. Het duurde ongeveer 4 en een half uur om de koptelefoon op te laden van bijna leeg, wat een beetje langzamer is dan verwacht, maar niets onhandelbaars.

Draadloos bereik en verbindingsstabiliteit zijn beide geweldig op deze hoofdtelefoon, ondanks dat hij alleen Bluetooth 4.2 heeft in plaats van 5.0. We ondervonden geen willekeurige vertragingen, haperingen of uitval tijdens het luisteren naar audio. De hoofdtelefoon heeft ook een draadloos bereik van 30 voet, maar we hebben uitval veel verder ervaren, op ongeveer 40-45 voet, wat lovenswaardig is.

Het bekijken van media op deze blikjes is een goede ervaring, behalve dat meer afgestemde gebruikers enige vertraging kunnen voelen tussen het beeld en de audio. De latentie van de koptelefoon is ongeveer 200 ms, maar met aptX of aptX HD actief wordt het veel beter. We raden u echter aan de 3,5 mm-kabel te gebruiken terwijl u media gebruikt voor een meer naadloze ervaring.

bottomline

De Sony WH-XB900N is een betaalbaar alternatief voor de duurdere Sony WH-1000XM3 en doet afbreuk aan de geluidskwaliteit, volgens onze tests. De geluidssignatuur, hoewel het misschien ideaal is voor bas-heads, is een beetje te bas-y en modderig voor de gemiddelde consument en vooral de audiofiel. De hoofdtelefoon biedt een groot aantal functies, zoals ondersteuning voor high-end codecs, aanraakgevoelig bedieningspaneel, adaptieve geluidsregeling, ANC en meer. De isolatie in ANC-modus is echter teleurstellend en komt niet overeen met het kaliber van concurrenten als Jabra 85H en Bose QC 35 II. De hoofdtelefoon is echter uiterst comfortabel, maar wordt bij langdurig gebruik een beetje warm. Ze zijn geschikt voor baszware genres zoals EDM, hiphop en pop. Als je een draadloze hoofdtelefoon wilt die zich sterk concentreert op een dreunende bas, dan is dit misschien iets voor jou.

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top