Good panel for the price, bleak smart features

Daiwa 43-inch 4K TV gedetailleerde beoordeling

Een 4K HDR-tv is niet langer alleen voor de premium klant. Er zijn 4K tv’s beschikbaar in elk budget. Vandaag hebben we bij ons een 4K HDR-tv van het huis van Daiwa. De tv beschikt over een 4K-resolutie en ondersteuning voor HDR. De tv is verkrijgbaar in schermformaten vanaf 43-inch tot 65-inch, maar degene die we vandaag bij ons hebben, is de 43-inch variant met een prijs van slechts Rs 26,490. Het formaat van de tv is ideaal voor een kleine slaapkamer, maar is er een om te overwegen?

Belangrijkste specificaties in één oogopslag

Paneelgrootte: 43-inch
Paneeltype: IPS
Paneelresolutie: 3840 x 2160 – 4K
Paneelvernieuwingsfrequentie: 60Hz
HDR 10-ondersteuning: Ja
Dolby Vision-ondersteuning: Nee
HDMI-poorten: 3
USB-poorten: 2
Bluetooth: Nee
Wifi: Ja
Ethernet: Ja
Luidsprekers: 2 x 10W
CPU: Cortex A73 Dual Core 800 MHz
GPU: Dual Core Mali450-540MHz
RAM: 1GB
Ingebouwde opslag: 8 GB
Besturingssysteem: Android 7 (AOSP)
Prijs: Rs 26.490

Bouw en ontwerp

De zaken beginnen met de bouw van de Daiwa 43-inch 4K-tv, het is niet de dunste, wat goed is. Wat je aan de achterkant van de tv opvalt zijn 2 uitsteeksels voor de muurbeugel. Ze zijn op geen enkele manier een belemmering, alleen dat hun aanwezigheid niet iets is dat we op andere tv’s hebben gezien.

De tv heeft een plastic omhulsel, iets wat we op een groot aantal budget tv’s hebben gezien. De randen van de tv rondom het scherm zijn zwart en plastic. Omdat ze een matte afwerking hebben, interfereren ze niet echt met de kijkervaring. Gezien de prijs zijn de randen relatief smal en is het logo op de onderste rand klein en minimaal. Je kunt ervoor kiezen om de tv aan de muur te bevestigen of op een tafelblad te plaatsen. We zetten de tv op een tafelblad met behulp van de twee pootjes die in de doos zitten, die ook van metaal zijn. De metalen voetjes zijn extreem goed gebouwd, houden de tv stevig op zijn plaats en zijn vrij slank. De ruimte tussen de tafel en de onderste rand is net genoeg om een ​​set-top-box of een PS4 te plaatsen. Als je een PS4 Pro of de Xbox One X hebt, wil je misschien dingen verplaatsen omdat deze niet onder de tv passen.

Over het algemeen is de constructie van de tv stevig, vooral de tafelstandaard die in de doos wordt geleverd. Het ontwerp is minimalistisch. Gezien de prijs van de tv is de bouw en het ontwerp goed.

Poorten en connectiviteit

Als het gaat om connectiviteit, heeft de Daiwa 43-inch 4K-tv drie HDMI-poorten waarvan HDMI 3 ARC is ingeschakeld, en twee USB-poorten. Al deze poorten zijn aan de zijkant van de tv geplaatst voor gemakkelijke toegang. Als je de toetsenbordfunctie op de afstandsbediening wilt gebruiken, moet je de meegeleverde dongle gebruiken die één USB-poort in beslag neemt, dus houd daar rekening mee. Aan de achterkant heeft de tv een ethernetpoort, optische audio-uitgang, 2 AV-ingangen, een RF-ingang voor de goede oude antenne en een 3,5 mm-uitgang voor het geval je een koptelefoon wilt aansluiten. De tv beschikt ook over wifi, maar helaas geen bluetooth.

Wederom zijn we blij met de selectie van poorten op de tv. Er is ARC en 3,5 mm voor je audio-opties. Er zijn 3 HDMI-poorten die voor deze prijs voldoende zijn en 2 RCA-ingangen voor je oude PS2- of dvd-speler of set-top-box.

Weergave- en beeldkwaliteit

De Daiwa 43-inch 4K-tv heeft een 10-bit IPS-paneel dat is gemaakt door LG. Dankzij het 10-bits paneel beschikt de tv over 4K-mogelijkheden en HDR 10-ondersteuning. Een 10-bits paneel helpt de tv om meer kleuren uit te voeren die nodig zijn voor HDR-inhoud. Om het meeste uit HDR-inhoud te halen, moet de tv ook helder zijn. Daiwa vertelt ons dat de tv een piekhelderheid heeft van 350 nits, wat niet veel is, zeker als je bedenkt dat de HDR10-standaard een helderheid van 1000 nits vereist. Hoe de tv presteert, zullen we in de volgende paragrafen bespreken. Hieronder zullen we de prestaties van de tv benadrukken met behulp van drie soorten inhoud: 4K HDR, 1080p en game-inhoud.

De bovenstaande Netflix-gebruikersinterface is van de Xbox One X

4K- en HDR-weergave

Voor 4K HDR-inhoud speelden we onze standaard reeks clips van Netflix, waaronder DareDevil, Star Trek en meer. Daiwa vertelde ons wel dat de helderheid van de tv 350 nits is, wat een stuk minder is dan de vereiste voor HDR, maar in lijn is met wat we op andere tv’s in dit prijssegment hebben gezien. Het goede nieuws is dat inhoud goed zichtbaar is, zelfs in een verlichte kamer, met als nadeel dat sequenties in het donker zwakker lijken dan zou moeten bij het bekijken van HDR-inhoud. Je kunt de HDR-weergave via de instellingen van de tv uitschakelen om SDR-weergave te krijgen en dat kan helpen bij wat content in slecht verlichte situaties. Dat gezegd hebbende, zijn de HDR-prestaties van de tv iets beter dan de Mi TV 4A Pro die we hebben getest. De Mi TV is een Full HD-tv met HDR-mogelijkheden met een 8-bits paneel, terwijl de Daiwa die we hier hebben een 10-bits paneel is. Dus ja, de kleuren in vergelijking zien er beter uit op de Daiwa, samen met de HDR-prestaties.

De HDMI-bron herkent wanneer HDR-inhoud wordt afgespeeld

1080p-inhoud

Als het gaat om Full HD-content van bronnen als Netflix, Prime Videos, Hotstar en YouTube, schittert de Daiwa TV. Het produceert heldere beelden die zelfs in een verlichte kamer gemakkelijk te bekijken zijn. Films zoals Blade Runner 2049 en Spider-Man-Homecom worden afgespeeld met levendige kleuren. Hier en daar bloeit er wat, vooral tijdens de nachtscènes in Spider-Man Homecoming, maar dit kan worden toegeschreven aan de internetverbinding op dat moment. Het verandert echter niets aan het feit dat u het misschien opmerkt bij het streamen van inhoud.

Voor tv-kijken vanaf je set-top-box of zelfs streamingdiensten is de Daiwa 43-inch tv waar voor je geld voor de beeldkwaliteit. De kleuren zijn goed, de helderheid is, nou ja, helder en de vooraf ingestelde modi zijn eenvoudig te bedienen.

Over modi gesproken, of het nu voor 4K HDR-inhoud of voor Full HD-inhoud is, misschien wilt u vasthouden aan de dynamische of levendige voorinstelling, aangezien deze twee de beste resultaten opleveren. Er is ook een ‘zachte’ en ‘eco’-modus beschikbaar, maar deze verminderen de achtergrondverlichting te veel om een ​​plezierige ervaring te hebben. Een nadeel is dat er maar heel weinig beeldinstellingen zijn om handmatig aan te sleutelen, voor het geval je zelf de foto wilt instellen.

Gamen

Als het op gamen aankomt, speelden we Doom in 4K SDR. Voor binnenscènes zien de beelden van het spel er gedetailleerd uit en het grijze en zilveren technische interieur vermengd met de demonische aanwezigheid is meeslepend. Verschuif echter naar buiten naar de woestenij van Mars en je zult zien dat de verzadiging op de tv niet goed voelt. De oranje planeet Mars moet wat meer rood in de mix worden gegooid om de juiste kleur te krijgen.

Voor 4K HDR-gaming hebben we ons tot Gears of War 4 gewend, dat enorme stormachtige luchten heeft met veel donkere tinten rood, met felle blikseminslagen die in de mix worden gegooid. Tijdens het spelen van de game wordt de visuele getrouwheid van de lichte en donkere gebieden behoorlijk goed behouden en hoewel het niet zo goed is als een tv die drie keer zo duur is, zullen de meeste mensen nog steeds het gevoel hebben dat dit een upgrade is van hun SDR-game-ervaring .

Over het algemeen is gamen op de tv leuk. Er zijn veel games die je de helderheid van het spel en HDR-instellingen geven om aan te sleutelen en ik raad aan om de tv in de levendige modus te houden. Alleen sleutelen aan de weergave-instellingen in het spel als het echt moet.

Audio

De Daiwa 43-inch 4K HDR-tv heeft 2 naar beneden gerichte luidsprekers van 10 W. Ik ben over het algemeen geen fan van de luidsprekers op een tv, maar die op de Daiwa zijn degelijk en klaren de klus voor dagelijks gebruik. Bekijk de Cyberpunk 2077 E3 2018-trailer op YouTube en je zult merken dat het op 60 procent volume luid en kamervullend klinkt. Als je nieuws kijkt via je settopbox of programma’s zoals Young Sheldon of Big Bang Theory of iets waar de zang belangrijker is dan de achtergrondscore, zou het goed moeten komen. Er is een ‘nieuwsmodus’ die de zang van de inhoud die u bekijkt, verbetert. Dit werkt goed voor soapseries en nieuwsinhoud, maar haalt het plezier uit films. Door gebruik te maken van modi als ‘Standaard’ en ‘theater’ kun je af en toe genieten van een film, maar voor een goede meeslepende ervaring zul je moeten investeren in een soundbar zoals de Xiaomi Mi Soundbar. Onze review van de soundbar lees je hier.

gebruikersinterface

De Daiwa 43-inch 4K TV draait uit de doos op Android 7, maar dit is geen Android TV. Het is AOSP. We hebben in het verleden een paar AOSP-tv’s beoordeeld met hun eigen aangepaste launcher en de UI-ervaring was acceptabel met de bron van frustratie die uit de apps kwam. Apps zoals Netflix en Prime Videos kunnen alleen hun mobiele versies uitvoeren en niet de juiste Android TV-versie. Dit maakt het navigeren door de gebruikersinterface van de app omslachtiger en vermindert ook de kwaliteit van het afspelen van inhoud. Je kunt desgewenst inloggen op je Google-account, maar het updaten en downloaden van nieuwe apps verloopt naadloos via de Aptoide app store, vooral voor streamingdiensten.

De tv heeft ook een Sensey Remote. De Sensey UI doet me denken aan een babyversie van PatchWall die op Xiaomi-tv’s draait. Je hebt toegang tot tv-kanalen in de gebruikersinterface zelf en de gebruikersinterface laat je zien wat er op elk kanaal wordt afgespeeld en de resterende tijd voordat de inhoud is voltooid. Dus als je ziet dat Game of Thrones op HBO speelt, zie je ook hoe lang de aflevering nog duurt. Sensy geeft je ook toegang tot een beroemdheidsdatabase en als je op een beroemdheid klikt, krijg je informatie over hem/haar te zien, samen met inhoud over hem/haar die op het punt staat te beginnen of momenteel wordt afgespeeld op een tv-zender.

Over het algemeen is Sensy leuk voor diegenen die een internetervaring willen met hun set-top-box als bron van inhoud. Als u echter inhoud van services zoals Netflix en Prime Videos wilt streamen, kunt u beter investeren in een apparaat zoals een Fire TV-stick of een gameconsole.

Afstandsbediening

Over de afstandsbediening gesproken, deze heeft aan beide kanten functies. Aan de ene kant heb je een traditionele afstandsbediening met functies zoals stroom, numeriek toetsenblok, bron, instellingen samen met snelkoppelingen voor YouTube en Netflix. De andere kant van de afstandsbediening is een volledig QWERTY-toetsenbord. Dit is uiterst handig wanneer u zich aanmeldt bij services zoals Netflix of Prime Videos (de native apps op het besturingssysteem van de tv). Zoals hierboven vermeld, zijn die services de mobiele versie omdat de tv op AOSP draait, dus het inlogproces kan behoorlijk omslachtig worden. De QWERTY-opstelling van de afstandsbediening is iets breder dan ik zou willen, maar dat is het compromis van een 2-in-1-opstelling. De knoppen zijn rubberachtig en vereisen dat je ze met enige kracht indrukt, wat een goede zaak is. Zo druk je niet per ongeluk op de verkeerde toets als je de andere kant van de afstandsbediening gebruikt.

Over de andere kant gesproken, de traditionele bedieningselementen zijn gemakkelijk met één hand te gebruiken en de knoppen zijn even rubberachtig en klikkend als de andere (QWERTY) kant.

Een ding om op te merken is dat om de traditionele kant van de afstandsbediening te gebruiken, je de afstandsbediening op de tv moet richten. Omdat de QWERTY-kant echter werkt met de USB-dongle aan de achterkant, hoef je hem niet naar de tv te richten, wat prettig is.

Over het algemeen is de afstandsbediening functioneel. De afstandsbediening voegt functies toe zoals een muisaanwijzer en het QWERTY-toetsenbord die echt helpen bij het navigeren door de gebruikersinterface, wat soms frustrerend kan zijn.

Bottom Line

Er zijn een aantal 4K-tv’s beschikbaar rond de prijs van Rs 25.000. We hebben een paar 43 inch 4K tv’s van Thompson en Kodak. De Thompson UD9 draait op AOSP en de ervaring is vergelijkbaar met wat we op deze tv hadden wat betreft de gebruikersinterface. We moeten de nieuwe Kodak 43-inch 4K nog beoordelen, dus houd ons in de gaten als je wilt weten wanneer je er een kunt krijgen. Wat de Daiwa 43-inch 4K-tv betreft, deze heeft een goed paneel voor Full HD- en 4K-contentconsumptie en is gemiddeld voor HDR-content. Als je content van je settopbox wilt bekijken, dan zou deze tv het prima moeten doen. Als je je wilt verdiepen in de wereld van smart TV-mogelijkheden, raad ik aan te investeren in een apparaat zoals de Fire TV-stick om een ​​goede smart TV-ervaring te krijgen. TCL heeft een 43-inch 1080p Android TV die werkt op het door Google gecertificeerde Android TV-besturingssysteem.

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top