Has all the right ingredients of a powerful mid-ranger

Gedetailleerde beoordeling Asus ZenFone Max Pro M2

De Asus Zenfone Max Pro M1 was een doorslaand succes. Het volgde hardnekkig de Redmi Note 5 Pro, die binnen enkele dagen werd gelanceerd, en werd een stevig alternatief voor het aanbod van Xiaomi. Het hoogtepunt was niet alleen de snelste mid-range processor op dat moment, of een grote 5.000 mAh-batterij, maar de aanwezigheid van stock-Android die de Xiaomi-moloch echt op afstand hield. Na een succesvolle run van april tot december, stopt Asus nu de Max Pro M1 voor de Zenfone Max Pro M2. De telefoon is een grote upgrade ten opzichte van zijn voorganger, zowel qua specificaties als qua ontwerp. Kan de Asus Zenfone Max Pro M2 het momentum levend houden, nu het middensegment nu meer opties heeft dan ooit? Dat zoeken we uit.

Ontwerp

De Asus Zenfone Max Pro M2 ziet er zowel hetzelfde als anders uit dan zijn voorganger. Het is anders omdat de Max Pro M2 een op hars gebaseerde buitenkant gebruikt die een beetje glanzend is en lichtreflecterende eigenschappen heeft. Het is vergelijkbaar omdat alle elementen zoals de achteruitrijcamera en de vingerafdruksensor hetzelfde zijn gerangschikt als de vorige keer. Aan de voorkant zit een inkeping in het scherm en de randen zijn nog dunner dan voorheen.

Glanzende, op hars gebaseerde buitenkant die ook behoorlijk krasgevoelig is

De Zenfone Max Pro M2 ziet er veel beter uit dan het vanille-metalen uiterlijk van de eerdere Zenfone Max Pro M1. De metalen behuizing is versterkt met een reflecterende, glanzende harsschaal die op het eerste gezicht op glas lijkt. Hoewel de behuizing van hars het iets duurzamer maakt, is het behoorlijk krasgevoelig omdat het apparaat dat we ter beoordeling hebben ontvangen vrij gemakkelijk in de zak is bekrast. De telefoon meer beschadigen zal echter moeilijker zijn, aangezien het display aan de voorkant is versterkt met Gorilla Glass 6. Het is ook de enige telefoon in het prijssegment van minder dan Rs 15.000 die Gorilla Glass 6 aanbiedt.

Afgezien van de nieuwe glanzende buitenkant, de inkeping en de Gorilla Glass 6, valt er niets meer op te merken over het ontwerp van de Zenfone Max Pro M2. Het is overdreven onderscheidend, maar tegelijkertijd heeft Asus ervoor gezorgd dat het ontwerp een unieke smaak heeft.

Scherm

Een van de weinige kanttekeningen bij de Asus Zenfone Max Pro M1 was een inferieur beeldscherm. Dat lijkt te zijn opgelost met een helderder, levendiger 6,26-inch FHD + -paneel op de Asus Zenfone Max Pro M2. Het klokte 10 lux hoger op onze helderheidstest dan de Zenfone Max Pro M1 bij 560 lux. Hoewel dat geen groot verschil is, is de achtergrondverlichting van het paneel zichtbaar verbeterd. Het is uniformer voor één, en de zichtbaarheid van zonlicht is veel beter met de kleuren die er minder vervaagd uitzien. Het heeft ook een minimale helderheid van 7 lux, waardoor het scherm erg gedimd is in het donker, waardoor de ogen niet zwaar worden belast.

Godawful inkeping komt in de middenklasse Zenfone-line-up

De Max Pro M2 brengt ook de inkeping naar de middenklasse Zenfone-reeks. Het is gelukkig geen brede, maar al onze opmerkingen over de inkeping als ontwerpkeuze blijven. De uitsparing in het display herbergt de camera aan de voorkant, het oortje en een reeks sensoren. Diezelfde componenten hadden ook op een dikkere rand bovenop het paneel kunnen worden geïmplementeerd, maar Asus moest gelijke tred houden met de veranderende tijden en een inkeping gebruiken om een ​​hogere scherm-tot-lichaamverhouding te bieden.

Anders een helder, levendig paneel

De telefoon ondersteunt ook adaptieve helderheid en adaptieve weergave die het scherm discreet verlicht wanneer de telefoon is vergrendeld en er een nieuwe melding verschijnt. Verder is er de nachtmodus die een mandarijntint geeft om de ogen ‘s nachts te beschermen. Een nieuwe functie is het Smart Screen wanneer het scherm aan blijft als je naar het scherm kijkt of de telefoon rechtop houdt. Het gebruikt waarschijnlijk de camera aan de voorkant om te zien of je je ogen op het paneel hebt gericht terwijl de versnellingsmeter wordt gebruikt om te controleren of je het rechtop houdt. Er is echter een kleine impact op de levensduur van de batterij wanneer de functie is ingeschakeld.

De Max Pro M2 implementeert een zichtbaar beter scherm dat het gebruik van de telefoon een veel aangenamere ervaring maakt. Het feit dat het ook is versterkt met Gorilla Glass 6 maakt de deal nog leuker.

Prestatie

De Asus Zenfone Max Pro M1 concurreerde spec-by-spec met de Xiaomi Redmi Note 5 Pro. Op dat moment was de Note 5 Pro het te verslaan apparaat in de prijsklasse van minder dan Rs 15.000. In de loop van het jaar ging die onderscheiding naar de Realme 2 Pro, die erin slaagde de Snapdragon 660 SoC tot een prijs van onder de 15k te brengen. Met de Asus Zenfone Max Pro M2 is dat de telefoon die Asus moet verslaan, en zoals verwacht hebben beide telefoons een vergelijkbaar specificatieblad. Zelfs de Max Pro M2 wordt aangedreven door de eersteklas middenklasse Snapdragon 660-processor en heeft RAM-varianten tot 6 GB. De opslag is echter beperkt tot 64 GB, maar Asus biedt wel een speciale sleuf voor een micro-SD-kaart die de opslag uitbreidt tot 512 GB.

De beoordelingseenheid die we ontvingen had de prestatiebenchmarks geblokkeerd. Dus moesten we de apps sideloaden, en zelfs toen konden 3DMark en PCMark niet worden uitgevoerd. We zijn erin geslaagd om scores te krijgen voor Geekbench en AnTuTu, en ze zijn veel hoger dan wat de Asus Zenfone Max Pro M1 scoorde. Het ding om hier op te merken is of de Max Pro M2 beter presteert dan andere Snapdragon 660-aangedreven telefoons.

Om dat te beantwoorden, scoorde de Max Pro M2 129379 op AnTuTu 7.0, wat hoger is dan alle andere telefoons met Snapdragon 660. Bij enkele en multi-core tests van Geekbench scoorde de Max Pro M2 1456 en 5362, beide iets hoger dan de Realme 2 Pro en de Mi A2. De Zenfone Max Pro M2 slaagde er echter niet in de Honor 8X te verslaan in prestatiebenchmarks en het aanbod van Honor is nog steeds de best presterende telefoon in die prijsklasse.

Schoon, voorraad Android

De Asus Zenfone Max Pro M2 voelt soepeler aan dankzij de aanwezigheid van AOSP. Asus gebruikt een ongewijzigde versie van Android Oreo 8.1 in de Max Pro M2. Dat is een beetje teleurstellend, aangezien de AOSP-versie van Android 9 Pie al beschikbaar is en het bedrijf de telefoon met de nieuwste Android uit de doos had kunnen verzenden. Hier moet worden opgemerkt dat hoewel Android 9 Pie nu al meer dan twee maanden beschikbaar is en er al een hele reeks Android 9-apparaten op de markt is (zowel oud als nieuw), de Zenfone Max Pro M1 de laatste update. Asus heeft laten weten dat de update in februari 2019 zal worden uitgerold. Een van de grootste redenen om een ​​Android-telefoon te kopen, is de belofte van regelmatige updates ten koste van aangepaste functies die de meeste gebruikersinterfaces van derden bieden. Hoewel Asus maandelijkse beveiligingspatches en bugfixes voor de Max Pro M1 is blijven pushen, roept de afwezige versie-update veel vragen op.

Toch niet de laatste versie

Desondanks voelt de Asus Zenfone Max Pro M2 soepel aan in het gebruik. Er zijn geen zichtbare vertragingen, althans voor de veertien dagen waarvoor we het hebben gebruikt. We installeerden de gebruikelijke reeks werkgerelateerde apps zoals Dropbox Paper, Feedly, Netflix, enz., evenals de populaire apps voor sociale media, waardoor de opslagruimte tot ongeveer 50 procent werd opgevuld. Ook toen was er nauwelijks sprake van vertraging.

Games zoals PubG Mobile liepen vrij soepel, hoewel op medium graphics. Er waren geen framedrops en de game paste zich aan de notch aan door het scherm te letterboxen. De telefoon heeft een NXP SmartAmp die de PubG Mobile-gameplay beter maakt door geluiden zoals voetstappen en geweervuur ​​​​te accentueren, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd. Het volume van de enkele externe luidspreker is ook behoorlijk luid aan de telefoon.

De Asus Zenfone Max Pro M1 lijkt een van de weinige telefoons in die prijsklasse te zijn met Widevine L1-certificering. Je kunt content streamen op Netflix en Amazon Prime Video en deze bekijken in native beeldschermresolutie.

Camera

Iets anders dat verbeterd is aan de Asus Zenfone Max Pro M2 is de camera aan de voor- en achterkant. De telefoon vertrouwt nu op een 12 + 5 MP imaging-stack. Hoewel dat misschien een downgrade is van de 13 + 5 MP-configuratie van de voorganger, gebruikt Asus een grotere Sony IMX 486-sensor met een pixelafstand van 1,25 um. De lens heeft ook een groter diafragma van f/1.8, EIS, PDAF en 4K-video. De secundaire 5MP-sensor wordt, net als de vorige keer, gebruikt voor dieptewaarneming. Aan de voorkant bevindt zich een 13 MP-sensor met f / 2.0-diafragma samen met een zachte LED-flitser.

Waarschijnlijk de lelijkste camera-UI die we dit jaar zijn tegengekomen

Al deze upgrades hebben er wel toe bijgedragen dat de foto’s beter tot hun recht komen, vooral bij daglicht en bij het maken van portretten. Overdag maakt de Zenfone Max Pro M2 foto’s die er prettig uitzien. Het groen en het blauw komen er echt mooi en levendig uit, terwijl felle kleuren zoals geel en rood verzadigd zijn. Er is echter geen AI die werkt om scènes te herkennen, en dat is eigenlijk maar goed ook. De foto’s zien er in de meeste situaties natuurlijker uit dan die van bijvoorbeeld de Honor 8X. Zelfs het dynamische bereik lijkt beter te zijn dan de meeste andere telefoons in die prijsklasse.

(Sluitertijd: 1/1115, f/1.8, ISO 100)

(Sluitertijd: 1/100, f/1.8, ISO 160)

(Sluitertijd: 1/100, f/1.8, ISO 160)

Binnen heeft de telefoon wat tijd nodig om de foto’s te verwerken en je moet de telefoon stil houden om het resultaat niet wankel te maken. Anders is de belichting vrijwel ter plaatse en komen de foto’s behoorlijk scherp uit met veel details.

(Sluitertijd: 1/14, f/1.8, ISO 1000)

Bij weinig licht heeft de camera er echter last van. Hoewel het echt beter is dan zijn voorganger bij het maken van foto’s bij weinig licht, is het niet helemaal daar met de Redmi Note 6 Pro of de Mi A2. De foto’s hebben veel korrel en nauwelijks scherpte. Er is ook een aanzienlijke sluitervertraging en eerlijk gezegd is dit niet de beste telefoon voor fotografie bij weinig licht.

(Sluitertijd: 1/14. f/1.8, ISO 6400)

(Sluitertijd: 1/14, f/1.8, ISO 6400)

Portretten is echter de USP van de camera. De telefoon is erin geslaagd om natuurlijk ogende portretfoto’s te maken met een wazige achtergrond. Je kunt zelf bepalen hoeveel diepte je in je foto’s wilt, en als je de schuifregelaar ergens in het midden houdt, krijg je de beste resultaten. Foto’s van mensen, vooral overdag, zien er natuurlijk en realistisch uit. Hetzelfde kan niet gezegd worden over de meeste Honor-, Realme- of Oppo-apparaten waar veel AI-algoritmen worden gebruikt om de schoonheid te verbeteren.

(Sluitertijd: 1/515, f/1.8, ISO 100)

De camera aan de voorkant lijkt ook veel beter. De selfies zijn niet de beste in het segment, maar zijn goed genoeg om je verslaving aan sociale media te plezieren.

Mijn enige grap was met de gebruikersinterface van de camera die ongewijzigd is gebleven ten opzichte van de Zenfone Max Pro M1. Asus gebruikt gewoon de standaard Qualcomm-camera-app die de chipontwerper gebruikt in zijn referentieontwerpen. Het is lelijk, rommelig en niet zo intuïtief. Bij zijn tweede poging had Asus kunnen werken aan het importeren van zijn eigen ZenUI-camera-app die er veel beter uitziet.

Accu

De Asus Zenfone Max Pro M1 vertrouwt op een enorme batterij van 5.000 mAh voor stroom. Hoewel we PCMark niet konden gebruiken om de batterij te testen, kunnen we gerust stellen dat de batterij meer dan een dag meegaat, zelfs bij intensief gebruik. Bij gamen is de batterij wel sneller leeg. We registreerden de batterijdaling van 60 procent naar 51 procent in een 30 minuten durende sessie van PubG Mobile. Als je echter zelfs maar een uur Netflix kijkt, meerdere foto’s maakt en video’s opneemt en door sociale media bladert, hoef je de telefoon niet langer dan een dag aan te sluiten. Mijn grootste grap met de telefoon is dat deze geen snel opladen ondersteunt en vertrouwt op een standaard 5W-oplader die er eeuwen over doet om de telefoon op volle capaciteit te laden. De grote batterij op de telefoon is een van de grootste redenen om deze telefoon te kopen, en het beste is dat de batterij de telefoon niet zo zwaar maakt.

bottomline

De Asus Zenfone Max Pro M2 is een nog betere poging van Asus om een ​​middenklasse telefoon te maken. Het heeft alle juiste ingrediënten, ook al zijn ze niet altijd de beste. De Max Pro M2 is betrouwbaar genoeg om te worden beschouwd als een van de beste middenklassers die beschikbaar zijn in India. Bij de tweede poging brak Asus eindelijk uit de schaduw van Xiaomi, althans in termen van het specificatieblad. Het moet de Realme 2 Pro echter nog steeds verslaan in termen van populariteit, en er is een goede reden voor deze telefoon om de komende maanden de hitlijsten te domineren. Wat we zouden willen verbeteren, is de camera op de telefoon, vooral de gebruikersinterface en meer gestroomlijnde versie-upgrades. Maar zelfs zonder hen is dit een solide kanshebber om de beste telefoon in het segment onder de 15k te zijn.

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top