Nokia 43-inch Smart TV  Review: Almost value for money

Nokia 43-inch Smart TV Review: Almost value for money

Nokia is al tientallen jaren een begrip in de smartphonebranche en is van Symbian naar Windows Phone gegaan en draait nu op Android. In 2019 dook het merk in de tv-ruimte met de lancering van een 55-inch tv. In 2020 breidde het dat portfolio uit met de lancering van een 43-inch en 65-inch tv. Het ontwerp, de gebruikersinterface en de algehele aantrekkingskracht van de tv zijn hetzelfde over alle schermformaten. De 43-inch Nokia TV kost Rs 31.999 vanaf het schrijven van deze recensie. Voor dezelfde prijs kan men een 43-inch FHD-tv krijgen van merken als Sony, terwijl merken als Xiaomi, Kodak, Thomson en meer gebruikers een 50-inch 4K HDR-tv bieden van ongeveer 30K. De prijs laat de Nokia TV in een precaire positie. 43-inch 4K HDR-tv’s van budgetmerken zijn 5-7 duizend roepies goedkoper, terwijl 55-inch 4K HDR-tv’s een paar duizend roepies duurder zijn dan de 43-inch Nokia-tv. De Nokia TV brengt functies met zich mee, zoals luidsprekers aangedreven door JBL, een ADS-paneel en natuurlijk de merknaam Nokia. Maar is het de vraagprijs waard, of moet je de goedkopere budgetalternatieven overwegen?

Nokia 43-inch 4K HDR TV-specificaties in één oogopslag

Paneelgrootte: 43-inch (ook verkrijgbaar in 55 en 65-inch)
Paneeltype: ADS (direct verlichte LED)
Paneelresolutie: 3840 x 2160 – 4K
Paneelvernieuwingsfrequentie: 60Hz
HDR 10-ondersteuning: Ja
Dolby Vision-ondersteuning: Ja
Gewicht (met standaard): 9,4 kg
HDMI-poorten: 3
USB-poorten: 2
Bluetooth: Ja
Wifi: Ja
Ethernet: Ja
Luidsprekers: 24 W geluidsuitgang (12 x 2)
Ingebouwde opslag: 16 GB
Prijs: MRP: 31,999

Nokia 43-inch TV: Beeld- en beeldkwaliteit

Laten we beginnen met de beeldkwaliteit. De Nokia 43-inch TV brengt een 10-bit ADS-paneel met een piekhelderheid van 300-nits met zich mee. Naast ondersteuning van 4K ondersteunt de tv ook HDR 10 en Dolby Vision. De helderheid van de 43-inch TV is ongeveer 100 nits minder dan de 55-inch Nokia TV, wat jammer is. Om de zaken in perspectief te plaatsen, de 43-inch Thomson TV heeft een piekhelderheid van 500 nits en hoewel we de Thomson TV nog moeten beoordelen, weet dat hij ongeveer Rs 5000 goedkoper is dan de Nokia 43-inch TV. Hoewel piekhelderheid niet alles is, is het van vitaal belang voor HDR-prestaties op een tv.

Om de beeldkwaliteit te beoordelen, speelden we onze standaard reeks content op de tv, variërend van 4K, HDR, SDR en natuurlijk gaming. Een ding om op te merken is dat je in de instellingen van de tv de HDMI-ingang kunt wijzigen van 2.0 naar 1.4, waardoor het signaal wordt beperkt tot 1080p SDR. Dus als je de HDR-beeldkwaliteit in sommige gevallen te saai vindt, kun je deze altijd naar SDR overschakelen om in sommige gevallen een iets betere kijkervaring te krijgen.

Nokia 43-inch TV 4K- en HDR-prestaties

Netflix en Prime Video hebben een behoorlijke catalogus met HDR-inhoud, en daar hebben we ons toevlucht toe gezocht bij het testen van de tv. Beginnend met Dolby Vision-inhoud op Netflix, was het beeld iets zwakker dan ik zou willen, maar het slaagde erin details vast te houden waar andere tv’s zoals de realme 43-inch tv (recensie) dat niet konden. De Dolby Vision-content is zeker kijkbaar en plezierig op deze tv, maar in een fel verlichte kamer zul je wat moeite hebben met donkere sequenties. Omdat de tv geen dimzones heeft, wordt de helderheid van het hele paneel in donkere sequenties verlaagd om te proberen de zwartniveaus te behouden. Als u echter dezelfde inhoud in SDR bekijkt, ziet het er helderder uit en is het geschikt voor een goed verlichte kamer.

Dolby Vision-inhoud op de Nokia 43-inch TV
Boven: Dolby Vision-inhoud op de Nokia TV
Hieronder: Dezelfde inhoud in SDR op de Nokia TV

SDR-inhoud op de Nokia 43-inch TV

De Dolby Vision-prestaties van de tv zijn acceptabel. We zullen de prestaties van concurrerende tv’s moeten afwachten voordat we het goed of slecht kunnen noemen. De HDR 10-prestaties van de tv zijn daarentegen behoorlijk teleurstellend. Het kijken naar een show als Jack Ryan in SDR en HDR op deze tv heeft een groter verschil dan we zagen met Dolby Vision-content. Sommige sequenties in de show in HDR verliezen veel detail wat zichtbaar is wanneer je overschakelt naar SDR. Een show als de Grand Tour daarentegen die ook in HDR is, had niet hetzelfde probleem en was best vermakelijk.

Uw ervaring met HDR-inhoud op de tv is afhankelijk van het type inhoud dat u gebruikt. Shows met een helder, levendig kleurenpalet zien er goed uit op deze tv, zoals Our Planet of zelfs The Umbrella Acadamy. Tegelijkertijd wordt HDR-content met veel meer donkere sequenties zoals Jack Ryan bijvoorbeeld beter in SDR geconsumeerd via een externe bron.

Een ander ding om op te merken is dat bij het consumeren van inhoud in Dolby Vision, je alleen toegang hebt tot Dolby Vision Bright en Dolby Vision Dark preset. Als gebruiker kunt u niet naar de beeldinstellingen gaan en deze opties aanpassen bij het consumeren van inhoud van de ingebouwde apps. Voor HDR 10 heb je de standaard set voorinstellingen zoals Standaard, Levendig, Sport, Film, etc.

Nokia 43-inch TV: FHD- en SDR-prestaties

We speelden veel FHD- en SDR-content op de Nokia 43-inch TV, variërend van tv-programma’s zoals Young Sheldon en Friends tot films zoals Mission Impossible, Mad Max Fury Road en meer. De scènes in Young Sheldon zien er helder uit en de gelaatstrekken van de personages zijn zichtbaar met details. Het lijkt alsof de tv in het levendige heden is bij het consumeren van SDR-inhoud, maar hij stond standaard op ‘standaard’, waardoor het consumeren van SDR-inhoud een traktatie is op deze tv.

Nokai 43-inch tv heeft een 4K-scherm

Zelfs Mad Max, die een warme toon heeft, zag er goed uit op de Standard-preset. Een film als Mission Impossible heeft standaard een goede kleurweergave, maar je krijgt pittigere kleuren te zien in Vivid als dat iets is wat je leuk vindt.

Als het consumeren van inhoud op YouTube is wat je graag doet, dan zal deze tv je niet teleurstellen. Van filmtrailers tot gamevideo’s en zelfs enkele muziekvideo’s, YouTube-inhoud kan gemakkelijk en zonder problemen worden bekeken. De FHD- en SDR-prestaties van de tv zijn redelijk goed en plezierig.

Nokia 43-inch TV: gamingprestaties

Voor gaming gebruikten we deze keer Assassins Creed Odyssey, Forza Horizon 4, Gears 5 en Batman: Arkham Knight (ter ere van de aankomende Batman-game). Schakel op de tv over naar ‘game mode’ en de achtergrondverlichting zakt naar ongeveer 80%. Als je in een lichte kamer speelt, raad ik je aan dit te verhogen. In een donkere kamer zou het goed moeten zijn. Assassins Creed Odyssey heeft een kleurrijke omgeving maar heeft op sommige tv’s last van een warme tint. Dat is hier niet het geval. De omgeving van de game ziet er weelderig en gedetailleerd uit en zelfs de nachtscènes zijn leuk om te spelen. Hetzelfde geldt voor Forza Horizon.

Nokia 43-inch tv kan games spelen in HDR.

Arkham Knight is een SDR-game en een beetje tweaken zal een lange weg gaan voor degenen onder jullie die op deze tv willen gamen. Bij het spelen van een SDR-game hielp het veranderen van de tv-instellingen van HDMI 2.0 naar HDMI 1.4. Niet dat de prestaties slecht waren toen de tv op HDMI 2.0 stond en SDR-games speelde. Maar er was een beetje ruis in de game die je pas merkt als je weet waar je moet kijken en dit is verholpen door over te schakelen naar HDMI 1.4.

Op de Nokia 43-inch tv bedien je de HDMI 1.4 en 2.0 instelling.

Over het algemeen zullen degenen onder u die op zoek zijn naar een tv om games op te spelen blij zijn met de prestaties van de Nokia 43-inch tv.

Nokia 43-inch TV: Audioprestaties

De tv is uitgerust met luidsprekers van 24 W, ontworpen door JBL. Het geluid van de tv is helder, zelfs bij lage volumes, en voor een kleine slaapkamer hoef je hem niet boven de 30-35 te draaien om het geluid van de scènes te kunnen horen. De audio is voor het grootste deel helder en aangezien dit tv-luidsprekers zijn, kun je zelfs van een film of twee genieten. Verwacht alleen niet dat je ze op hoge volumes zult blazen, want dan beginnen ze details te verliezen. Met zo’n 40 procent volume klinken deze speakers goed, luid en duidelijk. Tenzij je een volledig meeslepende filmkijkervaring wilt, zou je het moeten kunnen doen met de luidsprekers op deze tv.

Nokia 43-inch TV heeft geluid aangedreven door JBL.

Nokia 43-inch tv: gebruikersinterface

Stock Android TV is de naam van het spel hier, en dat is wat je krijgt. Zodra de eerste installatie voorbij is, is de gebruikersinterface boterzacht. Spraakbediening werkt prima en als je in het verleden een Android TV hebt gebruikt, voel je je meteen thuis. Afgezien van enkele wijzigingen in de gebruikersinterface, zoals bronselectie en geavanceerde beeldinstellingen, is dit net als elke andere Android TV-gebruikersinterface op de markt en dat is zeker geen slechte zaak.

Nokia 43-inch TV draait op de Android TV UI.

Nokia 43-inch tv: afstandsbediening

De wereld van Smart TV’s is verdeeld in 2 als het gaat om de afstandsbediening. We hebben de minimalistische afstandsbediening gevonden op tv’s van Xiaomi, Realme, TCL en meer. Dan hebben we tv’s van Kodak, Sony, LG en meer die een meer gedetailleerde afstandsbediening met zich meebrengen die naast het nieuwe tijdperk slimme bedieningselementen het traditionele numerieke toetsenblok heeft. De afstandsbediening van de Nokia TV valt in de laatste categorie. Misschien geeft u de voorkeur aan een van de stijlen boven de andere, maar voor mij zijn de ergonomie en de plaatsing van de knoppen van de afstandsbediening belangrijker dan de stijl.

Nokia 43-inch TV wordt geleverd met een traditionele afstandsbediening.

Het heeft een enigszins hoekig ontwerp waardoor het lijkt alsof het naar voren kantelt wanneer het op een tafel wordt bewaard. Maar als je hem in je hand houdt, realiseer je je dat dit ontwerp hem een ​​ergonomische pasvorm in de hand geeft.

De OTT-sneltoetsen, Google Assistant, volume- en afspeelknoppen zijn gemakkelijk bereikbaar met uw duim wanneer u de afstandsbediening vasthoudt. Ik wou alleen dat de mute-knop hier ook was. Over het algemeen is de afstandsbediening behoorlijk ergonomisch en comfortabel in gebruik.

Nokia 43-inch TV: Bouw en ontwerp

De Nokia TV heeft hetzelfde ontwerp als zijn broers en zussen en of je het ontwerp leuk vindt of niet, is gebaseerd op wat je onder je tv bewaart. De standaard heeft een uniek ontwerp en zal goed werken voor degenen die de tv op een klein entertainmentsysteem willen houden. In tegenstelling tot de traditionele 2 voet van de tv, kun je echter geen dingen zoals een settopbox of gameconsole onder de tv houden, omdat de standaard voor de tv uitsteekt. Dit zal ook een belemmering zijn voor mensen die een soundbar onder de tv willen houden.

Nokia 43-inch TV wordt geleverd met een uniek uitziende standaard.

Wat de aansluitmogelijkheden betreft, heeft de tv één HDMI-poort en twee USB-poorten aan de zijkant, en aan de achterkant heeft hij een AV-ingang, ethernetpoort, twee HDMI-poorten, optische poort, een servicepoort en een goede oude antenne. De meeste tv’s hebben hun poortplaatsing aan de linkerkant, maar de poortplaatsing op de Nokia TV is aan de rechterkant.

Nokia 43-inch TV heeft 3 HDMI-poorten en 2 USB-poorten.

Bottom Line

De Nokia TV biedt behoorlijke Dolby Vision-prestaties en de HDR 10-prestaties zijn een schot in de roos op basis van de inhoud. Het heeft een uniek ontwerp dat ervoor zorgt dat het goed past op een compact entertainmentcentrum. Draait op Android TV, je hebt toegang tot de Play Store en alle ingebouwde streamingdiensten. De luidsprekers van de tv hebben een goede geluidsweergave. Wanneer u een extern apparaat aansluit, kunt u schakelen tussen HDR- en SDR-weergave door de HDMI 1.4- en HDMI 2.0-instelling te regelen, waardoor u een goede flexibiliteit heeft met een extern apparaat. Maar aangezien u vergelijkbare prestaties van een tv 5-7K goedkoper kunt krijgen, wilt u misschien uw opties overwegen voordat u investeert.

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top